Uutiset
Takaisin Punainen vaahteranlehti lumihangella.

Lumen-lehti pyyhkii taikapölyn tekoälyn ja robotiikan päältä

Lehti on vapaasti luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Tekoäly ja robotiikka vaikuttavat jo nyt elämäämme, ja vaikutus laajenee. Niiden oletetaan muuttavan entistä enemmän arkeamme, työtämme ja koko yhteiskuntaa. Kehitys on nopeaa ja muun muassa uudet generatiiviset tekoälysovellukset ovat tuoneet tekoälyn kaikkien ulottuville.

Tekoälyn ja robotiikan positiivisina vaikutuksina voidaan nähdä esimerkiksi tuottavuuden ja tehokkuuden kasvu ja työntekijöiden mahdollisuus keskittyä luovempaan ja strategiseen työhön. Toisaalta keskustelua käydään – aiheellisesti - myös epävarmuustekijöistä.

Numeron teemapäätoimittaja, yliopettaja TkT Heli Väätäjä korostaa Lapin ammattikorkeakoulun roolia uusien teknologioiden kokeilijana ja testaajana alueen muiden toimijoiden puolesta.

”TKI-toiminta ja sen tulokset lisäävät osaamistamme ja ymmärrystämme siitä, mitä kaikkea tekoälyn ja robotiikan kehittämiseen ja soveltamiseen liittyy. Voimme jakaa tätä osaamista paitsi taloudellisen ja ympäristön, myös yhteiskunnallisen vaikuttavuuden sekä muiden vaikutusten näkökulmasta ja osallistaa opiskelijoita ymmärryksen ja osaamisen kartuttamisessa”, hän kirjoittaa pääkirjoituksessaan.

Kolumnistina teemanumerossa vierailee johtava asiantuntija Marko Latvanen Digi- ja väestötietovirastosta. Hän pitää huolestuttavana sitä, että tavalliset kansalaiset ovat jääneet (tai heidät on jätetty) oman toimeliaisuutensa ja valppautensa varaan tekoälykehityksessä:

”Kun vuonna 2006 analoginen televisiotoiminta vaihtui nykyiseen digitelevisioon, kansalaisia informoitiin monin tavoin usean kuukauden julkisin varoin rahoitetulla kampanjalla monissa mediakanavissa. Nyt, kun olemme siirtymässä algoritmisten järjestelmien aikaan, jossa ”älykäs” (hipsut tahallisia) tietotekniikka käsittelee meihin jokaiseen liittyvää tietoa ja ottaa aiempaa selvästi suuremman roolin niin hallinnossa, työelämässä kuin sotessa, mitään yhtä laajaa ymmärryttämisen kampanjaa ei näy eikä kuulu.”

Hän korostaa, että kansalaisten tai yhteiskunnan on vaikeaa osata vaatia esimerkiksi digijäteiltä vastuullisuutta, reiluutta tai yhdenvertaisuutta, jos oma ymmärrys uusista teknologioista tai vaikkapa tietojen keruutavoista on puutteellinen.

Kuin vastauksena Marko Latvasen vaatimukseen tuottaa yleistajuista ja kiihkotonta tietoa tekoälystä, Lumen-lehden 12 teema-artikkelia ja puheenvuoroa valottavat tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksia ja haasteita sekä työn tekemisen, elinkeinojen ja yritystoiminnan että korkeakouluopetuksen näkökulmista.

Lumen

Lumen ilmestyy Lapin ammattikorkeakoulun julkaisemana verkkolehtenä kolme kertaa vuodessa. Jokaiselle numerolle valitaan erityisesti pohjoisen kannalta ajankohtainen teema. Lehdessä julkaistaan myös muita ajankohtaisia artikkeleita ammattikorkeakoulussa tehdystä asiantuntijatyöstä.

Teemoja käsitellään monipuolisesti eri tutkimusalojen ja elinkeinojen näkökulmasta. Artikkelit ovat usein ammattikorkeakoulun omien ja muualla toimivien asiantuntijoiden yhteistä tuotantoa. Jokaisessa teemanumerossa julkaistaan heti pääkirjoituksen jälkeen kolumni, joiden kirjoittajiksi kutsutaan tunnustettuja aiheen asiantuntijoita.

Lehden seuraava, työelämään ja johtamiseen painottuva numero ilmestyy 8.2.2024 ja sen päätoimittavat yliopettajat KT Tuulikki Keskitalo ja TtT Outi Mattila. Tiedusteluihin vastaa lehden toimittaja, viestintäkoordinaattori Heli Lohi, lumenlehti(at)lapinamk.fi, p. 040 524 9836.