Uutiset
Takaisin Kuvassa kaksi kuksaa kallion päällä.
Kuva: Minna Sipponen.

Via Kareliasta kehitetään vetovoimainen ja vastuullinen ruokamatkailukohde myös pohjoisessa

Syyskuussa käynnistyi kaksi itärajalla kulkevan Via Karelia -matkailutien ruokamatkailua vahvistavaa hanketta, joilla tavoitellaan entistä tunnetumpaa, vetovoimaista ja vastuullista matkailureittiä kehittämällä kohdealueen yritysten ja toimijoiden palvelu- ja vastuullisuusosaamista.

– Meillä Sallassa lähiruoka on tärkeä osa matkailua ja alueella on halua kehittää sen saatavuutta edelleen. Via Karelia -matkailureitin kehittäminen mahdollistaa Itä-Lappilaisen ruokakulttuurin esilletuomisen, kertoo Sallan matkailupäällikkö Paula Aspholm.

Mukaan toimintaan kutsutaan harvaan asutuilla alueilla Via Karelian varrella tai sen lähiseuduilla toimivia ruoantuottajia, luonnontuotealan osaajia, matkailuyrityksiä sekä muita yrityksiä ja toimijoita, joilla on kiinnostusta kehittää vastuulliseen ruokaan ja luonnon kestävään käyttöön pohjautuva matkailutuotteita tai -palveluja.

Räätälöityjä toimenpiteitä osallistujien tarpeiden pohjalta

Hankkeiden toimenpiteitä muokataan tarvelähtöisesti vastaamaan osallistujien toiveita. Nyt käynnistyvään kehittämistoimintaan lukeutuu muun muassa vastuullisen ruokamatkailun koulutusta sekä aiheeseen pureutuvia alueellisia työpajoja yrityksille ja kehittäjille Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa.

Via Kareliaan kytkeytyviä ruokamatkailuverkostoja vahvistetaan muun muassa maakunnallisilla lähiruokatreffeillä, yhteiskehittämisellä sekä tutustumalla hyviin käytänteisiin opintomatkoilla. Osallistujille avataan myös tarkemmin Via Karelian ja muiden matkailuteiden merkitystä sekä mahdollisuuksia yrityksille.

Via Karelia -reittiin kytkeytyvää ruokamatkailua kehitetään myös liiketoiminnan ja palveluiden osalta. Hankkeissa pidetään tähän liittyvä webinaari, nostetaan esiin olemassa olevia innostavia case-esimerkkejä, työstetään uusia ruokamatkailupalveluja ja -tuotteita palvelumuotoilutyöpajoissa sekä tarjotaan liiketoimintaan ja tuotteistamiseen liittyvää asiantuntijasparrausta. Potentiaalisimpia verkostoa hyödyntäviä matkailutuotteita testataan ja jatkokehitetään myös käytännössä.

Tavoitteena on kehittää Via Karelia -reitin ympäristössä toimivien yritysten verkostomaisesta ja toimialat ylittävästä yhteistyöstä pysyvä toimintamalli.

Kahden hankkeen merkittävä yhteisponnistus

Poikkeuksellisen laajan kehittämistyön mahdollistavat kaksi käynnistynyttä hanketta: Ruokamatkailun vastuullinen kehittäminen palvelumuotoilulla Via Karelialla (Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto) ja Via Karelia – Vastuullista ruokamatkailua verkostoituen (ProAgria Itä-Suomi ry / MKN Itä-Suomi ja Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy).

Hankkeiden välillä pilotoidaan tiivistä yhteistyötä yhteisten tavoitteiden ja laajemman vaikuttavuuden saavuttamiseksi. Kaikissa työpaketeissa toimitaan yhdessä yli maakunta- ja toimialarajojen, jotta saadaan kunkin taustaorganisaation erityisosaaminen ja paikallistuntemus palvelemaan parhaiten sekä osallistujayritysten että Via Karelian tarpeita.

Hankkeet ovat kestoltaan vuoden mittaisia, ja ne päättyvät syyskuussa 2023. Rahoitus hankkeille on myönnetty Lapin ELY-keskuksen toimeenpanemasta valtakunnallisesta Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehausta

Tulevat tapahtumat

4.11. klo 9.00–11.00 Via Karelian yhteistyömahdollisuuksia esittelemässä

Tilaisuudessa esitellään hankkeiden sisältöä ja tavoitteita. Lisäksi kerrotaan, mikä on Via Karelia ja miten se liittyy Euroopan neuvoston kulttuurireitti -hakemuksen jättäneeseen Singing Heritage Route-reittiin sekä pohditaan, millaisia mahdollisuuksia reittitoiminta tarjoaa lähialueiden yrityksille ja kolmannen sektorin toimijoille. Lopuksi on mahdollisuus avoimeen keskusteluun siitä, millaisia toiveita ja odotuksia hankkeen suuntaan on herännyt.

Ilmoittaudu mukaan tästä

7.11. klo 9–15.30 Kestävän ruokamatkailun etävalmennus

Valmennuksen osallistujat saavat kattavan kokonaiskäsityksen kestävästä ruokamatkailusta meillä ja muualla. Ajankohtaiset uudet tuulet ja esimerkit tuovat uutta ajateltavaa ja innostavia ideoita ruokamatkailupalvelujen päivittämiseen ja uusien tuotteiden kehittämiseen. Käytetään sähköisesti täytettävää kestävän palvelun muotoilun pohjaa konkreettisena työkaluna. Valmennuksen toteuttaa Mood of Finland Oy. Tilaisuuden järjestää KAMK, Vastuullisen matkailun Arctic Lakeland – Kainuu -hanke, johon hankeyhteistyön nimissä kutsumme osallistujia omista verkostoistamme.

Ilmoittaudu mukaan tästä.

Lisätietoja:

José-Carlos García-Rosell, yliopistonlehtori
Lapin yliopisto, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti
jgarcia(at)ulapland.fi, 040 484 4190

Anna Rinteinen, projektipäällikkö
Via Karelia – Vastuullista ruokamatkailua verkostoituen
anna.rinteinen(a)maajakotitalousnaiset.fi, 043 827 3703

Mirva Tapaninen, projektipäällikkö
Ruokamatkailun vastuullinen kehittäminen palvelumuotoilulla Via Karelialla
mirva.tapaninen(a)lapinamk.fi, 040 527 6270

Hankkeiden Facebook-sivu: Vastuullista ruokamatkailua Via Karelialla -hankkeet