XBit Tornio palvelee sekä amkin opetusta, tutkimus- ja kehittämistoimintaa että yrityksiä ja muita yhteisöjä. Digitaalisen kokemuksen ympäristönä XBitillä on tarjota alueelle digitaalisten liiketoiminta- ja palveluratkaisujen sovellusosaamista sekä sisältö- ja palveluratkaisuja. Ympäristö palvelee myös digitaalista taidetta.
Tornion Minerva-talossa avatussa ympäristössä on neljä eri käyttötarkoitusta palvelevaa tilaa. Podcast-studiossa voi tallentaa äänitteitä ja videoblogeja. UX-laboratoriossa onnistuu yrityksen verkkosivujen, verkkokaupan tai vaikkapa mobiilisovellusten käytettävyystestausta.
Videostudiossa kuvataan laadukkaita videoita. Studion vihreä taustakangas helpottaa videon taustan editointia myöhemmin. Studiossa on myös mahdollista kuvata video Lightboard-taulun avulla. Lightboard on läpinäkyvä ”liitutaulu”, johon voi piirtää tusseilla. VR/AR-studiossa voi kokeilla ja testata virtuaalisovelluksia (VR) ja lisätyn todellisuuden sovelluksia (AR). VR-sovellukset toimivat virtuaalilasien avulla. AR-sovelluksissa käytetään mobiililaitteita.
Osaamispäällikkö Marika Saranne haluaa rohkaista alueen yrittäjiä ja työnantajia tulemaan paikan päälle tutustumaan nykyaikaisen teknologian mahdollisuuksiin liiketoiminnan ja asiakaskokemusten kehittämisessä. Kun Tornion kampuksella opiskellaan ja opetetaan sekä liiketaloutta, kuvataiteita että tietojenkäsittelyä, pystytään XBit-ympäristössä tuottamaan moniosaamiseen nojaavia ratkaisuja. Ympäristö fasiliteetteineen ja yrityspalveluineen integroituu suoraan kampuksella opiskeluun.
- Kun opiskelijatkin ovat mukana, voimme luvata raikkaita ratkaisuja ja ulostuloja, Marika Saranne lupaa.
Ympäristö palvee myös digitaalisten ratkaisujen ympärillä tehtävää TKI-työtä. Yksi mahdollinen tapa kokeilla ympäristön palveluiden sopivuutta omaan
liiketoimintaan on osallistua ammattikorkeakoululla käynnissä olevien
hankkeiden pilotteihin.
Yrittäjä ja somevaikuttaja Helmeri Pirinen kertoi inspiroivan tarinansa siitä, miten potkulautaileva poika teki vähitellen rakkaasta harrastuksestaan menestyvän yrityksen ja itsestään kiinnostavan henkilöbrändin.
Kuvataiteen opiskelija Johanna Lilienkampfin videoteos Kädet sai ensiesityksensä avajaispäivänä XR-showroomissa. Teos valmistui osana Johannan kokeellisen videotaiteen opintoja.
Asiantuntija ja elokuvaohjaaja Antti Haase demonstroi Lighboardin ideaa Videostudiossa ryhmälle kerrallaan.
Hyvinvointipysäkin väki Kemistä tuli testaamaan Podcast-studion toimintaa.
Minerva-talon käytäville oli ripustettu digitaalisen kuvan näyttely. Työt ovat kuvataiteen opiskelijoiden tekemiä.
Farm Escape -yrittäjä Liisa Koivisto haki ja sai yrityksensä viestintään apuja Tornion studioilta. Liisan lisäksi tapahtumassa kuultiin vielä Datadrivers Oy:n johtaja Maisa Frantin, Halipuu-yrittäjä Riitta Raekallio-Wunderinkin ja Rajalla-kauppakeskuksen Eija Sinikka Juhon kokemuksia AMK-yhteistyöstä.
Ympäristön kehittämisen taustalla on useita hankkeita. Tilojen olemassa olon on mahdollistanut Euroopan aluekehitysrahastosta saatu merkittävä tuki.