Alustan tarinat ja kuvat kertovat, miten Korkalovaara oli 80-luvulla suosittu lapsiperheiden asuinalue. Kuva: tuntematon kotiarkisto.
Reilun 6000 asukkaan Korkalovaara on yksi Rovaniemen suurimmista asuinalueista. Se on silti, useimpien kaupunkilähiöiden tapaan, verrattain näkymätön osa Rovaniemen strategista kaupunkisuunnittelua.
Korkalovaarassa asuvia matkailututkijoita Minni Haanpäätä, Maria Hakkaraista ja Anu Harju-Myllyahoa lähiöiden näkymättömyys häiritsi. Erityisesti siksi, että eräs vahvimmin nousussa olevista matkailun megatrendeistä on paikallisen arjen kokeminen ja siihen osallistuminen. Mutta jos lähiöt ovat kaupunkisuunnittelussa ja matkailussa näkymättömiä, miten niitä voidaan kehittää asukkaiden toiveiden mukaan?
– Rovaniemen nykyinen matkailutoiminta jättää paljon potentiaalisia, vastuullisen matkailun muotoja hyödyntämättä. Se on harmi, sillä matkailijat ovat yhä kiinnostuneempia esimerkiksi urbaanin kaupunkiympäristön kulttuuritarjonnasta, toteaa Lapin yliopiston yliopistonlehtori Minni Haanpää.
Moni kaupunkilainen on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa lähiöissä, minkä vuoksi ne kiinnostavat nyt myös kotisetumatkailun kohteena.
Tutkijat päättivät, että haluavat tehdä asialle jotain. He hakivat Suomen kulttuurirahastolta hankerahoituksen ja ryhtyivät selvittämään, millainen pohjoinen lähiö on kotiseutuna ja millaista on lappilainen lähiökulttuuri. Korkalovaaralaisten tarinoita koottiin yhteen vuosien 2021–23 aikana järjestetyissä työpajoissa, haastatteluissa ja kävelykierroksilla.
Tarinat paikallistuvat kartalle
Korona vaikeutti tutkimuksen tekemistä, mutta tuloksena oli silti yli sata tarinaa, jotka kaikki on nyt sijoitettu kartalle. Suurin osa tarinoista sijoittuu 1980- ja 2020-luvuille. Erityisesti 80-luvun tarinoista välittyy tunne elinvoimaisesta lähiöstä, jossa eletään hyvää elämää. Tutkijoiden toiveena on, että tulevaisuudessa tarinoita saadaan myös lisää, kun ihmiset voivat itse lisätä lomakkeen avulla oman tarinansa sivustolle.
Alustan teknisestä toteutuksesta vastasi Kovakoodarit Oy, joka on aiemmin toteuttanut esimerkiksi Tarinoiden Inari ja ArtLocator -alustat sekä Populappi -musiikkitietokannan.
Samalla Tarinoita Korkalovaarasta -alusta on tutkijoiden kokeilu siitä, miten matkailututkimuksen menetelmät voivat olla avuksi perinteisestä poikkeavan kulttuuriperinnön esille tuomisessa ja säilyttämisessä.
– Alustamme on yksi käytännönläheinen esimerkki siitä, miten erilaisia menetelmiä voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa ja sitä kautta aidosti lisätä asukkaiden osallisuutta ja hyvinvointia, kertoo Lapin yliopiston yliopistonlehtori Maria Hakkarainen.
Alustan visuaalisen ilmeen suunnittelusta vastasi taiteiden tiedekunnan opiskelijaryhmä opettajiensa Pinja Metsäkoivun ja Jutta Mykrän johdolla. Alustan rakentamisesta vastasi Rovaniemeläinen KovaKoodarit Oy.
Alustan visuaalisesta ilmeestä ja kuvituksista vastasivat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktinen muotoilu -projektin opiskelijat Katri Mänty, Tiina Jatkola, Piia-Riikka Karvo, Tuulia Kaurala, Maria Niemi, Mila Matilainen, Margareta Kettunen ja Melina Rajulin.
Tarinoita Korkalovaarasta -verkkoalustaan voit tutustua osoitteessa www.tarinoitakorkalovaarasta.fi.
Lisätietoja:
Minni Haanpää
minni.haanpaa(at)ulapland.fi
040 484 4192